کودک دیروز، نوجوان امروز است و نسبت به چند سال قبل، سازش ناپذیرتر، کم تحمل تر و متغیرتر شده است. در برابرش باید کمی محتاط بود و بهترین مهارت های پدر و مادری را به کار گرفت. انتظار می رود والدین در برابر چالش بزرگ تغییرات روحی، سنی، جسمی و اخلاقی نوجوان، بهترین عملکرد را داشته باشند.
توضیح امور جنسی و پاسخ به پرسشهای این حوزه به کودکان، هر چند سخت اما شدنی است، کودکان با استدلالات ساده قانع میشوند و والدین قادرند با گفتن حقایقی ساده به سوالات آنها پاسخ دهند؛ اما وقتی آنها به سنین نوجوانی میرسند آموزش مسائل جنسی با جزئیات بیشتری صورت میگیرد و برای بسیاری از والدین سخن گفتن درباره این مسائل و پاسخگویی به سوالات جنسی نوجوانان سختتر میشود، برخی از آنها هنگام راهنمایی کردن فرزندانشان خود را در تنگنا میبینند، چرا که نمیدانند گفتن چه چیز درست و توضیح چه چیز غلط است. به همین دلیل همیشه فاصلهای بین والدین و فرزندان ایجاد شده و موجب شرم و خجالت فرزندان از پرسشگری در این حوزه مهم دوران بلوغ میشود و ناچار نوجوانان از طریق منابع دیگری همچون دوستان، کتابهای مرتبط با بهداشت جنسی، فیلمها، اینترنت و هر منبعی که حاوی اطلاعات درست یا غلط درباره مسائل جنسی است، به دنبال پاسخ سوالاتشان میگردند.
اگر شما هم دختر نوجواني در خانواده داشته باشيد، حتما ميدانيد که دختران نوجوان به دليل ويژگيهاي جسمي خاصي که دارند و نقشهايي که قرار است در آينده ايفا کنند، از نظر سلامت آسيبپذيرتر از پسرها هستند. از آنجا که همين دخترها قرار است در سالهاي بعدي مادر شوند بايد از همين حالا به فکر اين باشيم که پايههاي سلامت شان را به شکل درست و محکمي بنا کنيم و مراقب باشيم در آينده، زنان جوان کشورمان با بيماريهايي مختلفي مثل پوکي استخوان، کمخوني و سوءتغذيه دست و پنجه نرم نکنند. متاسفانه به سلامت رواني دختران معمولا توجه چنداني نميشود؛ در حالي که اگر دختران نوجوان ما از سنين بلوغ در شرايط امنيت رواني رشد نکنند، در آينده احتمال ابتلاي آنها به انواع اختلالات رواني بيشتر ميشود.
امروزه با مقوله جدیدی در امر تربیت مواجه هستیم که نقش زیای در شخصیت انسانها ایفا میکند، ولی در همان حدِ مهم بودنش ناشناخته است. اسم این عامل تربیتی گمنام (فضای مجازی)؛ فضایی که کاربرانش را مدیریت میکند و بیشترین خطر را برای کودکان و نوجوانانی دارد که در معرض الگوپذیری و تقلیدند و از لحاظ هویتی دارای تعریف و شناخت خاصی از خود نیستند و بیشتر در این فضا به دنبال ساختن هویت خود، می گردند.
اغلب والدین از ابتدای تابستان اقدام به ثبتنام دانشآموزان در کلاسهای مختلف میکنند و این یکی از اشتباهات رایج در مورد اوقات فراغت کودکان و نوجوانان است. بنابراین جای آنکه بچهها را از اشتغالهای ذهنی فارغ کنند آنها را دوباره درگیر کلاسهای فوق برنامه میکنند.
پدر و مادرها، الگوی فرزندان شان هستند و مشورت کردن یکی از بهترین شیوه های تربیتی است و اگر والدین به آینده فرزندشان اهمیت می دهند، باید آن را به صورت عملی، آموزش دهند. مشورت با فرزندان در شکل ابتدایی و در مقدماتی ترین مراحل خود، از زمانی آغاز می شود که شما به کودک تان اجازه می دهید درباره بخشی از امور خود اظهار نظر کند.
شاید بتوان یکی از مهمترین مسوولیتها و وظایفی را که والدین در مقابل نوجوانان خود دارند وظیفه تربیتی آنها به شمار آورد؛ وظیفهای که اگر خوب و درست از عهده آن برآیند، نتیجهاش آیندهای درخشان و مطمئن برای فرزندان است.حالا اگر میخواهید به عنوان والدینی دلسوز و مسئول، آینده جسمی و روانی پسران خود را تأمین کنید، رعایت این نکات را فراموش نکنید:
Fا گذشت زمان تکنولوژی های دیجیتالی همواره در حال پیشرفت است و نسبت به بقیه علوم پیشرفت قابل توجهی داشته است. این موضوع بخش زیادی از زندگی ما و کودکمان را تحت تأثیر خود قرار داده است. کار های روزمره و شاغل بودن والدین باعث شده است تا وقت کمی برای کودکانشان قرار دهند به همین دلیل کودکان به سمت وسایل دیجیتالی سوق داده می شوند و خود را با آن ها سرگرم می کنند.
نصیحت ها هر چند درست در دوره های از زندگی نه تنها درست نیست که نتیجه عکس را نیز به همراه دارد. پندهایی که کودک می خواهد خود تجربه کند و در صورت درست یا غلط بودن باید بار مسئولیت عملش را بر عهده بگیرد، این رفتار یادگیری ای بیشتر از نصیحت های والدین را برای کودک دارد.
دکتر و مهندس بودن برای پدر و مادرها بسیار با ارزش است. بسیاری از آنها در گذشته خود علاقه مند بودند که روپوش پزشکی یا کلاه مهندسی را بر سر بگذارند اما اکنون در شغلی دیگر فعالیتی کنند. و حالا با داشتن فرزند اگر او دکتر یا مهندس بشود آنها احساس می کنند که خود به این آرزو دست یافته اند. اما ممکن است فرزندتان به رشته ای علاقه مند باشد که مورد نظر شما نیست.
آن زمان ها که کیف نداشتیم، یک گونی یا پلاستیک را بند می انداختیم و کتاب هایمان را درونش می گذاشتیم، الان شما هر سال دارید کیف می خرید باز هم می گویید اصلا نداریم. آن وقت ها که ما...شما الان.... اینقدر این ها را تکرار کنید تا آخر فرزندتان برای همیشه از شما و دوره گذشته شما متنفر شود.
اگر دخترتان، لباس هایش شبیه دخترها ،رفتارش شبیه یک خانم نیست و حتی از کودکی هم بازی هایش فقط پسربچه ها هستند، به این یقین برسید که او در پذیرش هویت جنسی خود دچار مشکل شده است و شما به عنوان والدین در این مسئله نقش ویژه ای داشته اید. دختر خانم هایتان را یک بانوی تمام عیار بالا بیاورید نه یک دختر پسرانه.
بدترين كارهايي كه والدين ميتوانند با فرزندان خود انجام دهند چه هستند؟! البته منظور كارهاي نابهنجاري نيست كه از آنها تحت عنوان كودك آزاري ياد ميشود. بلكه منظور رفتارها و كارهايي است كه شايد هنوز در فهرست آسيبهاي به كودك از آنها نامي برده نشده است و مادر و پدرهاي معمولي و حتي خوب، روزانه، دانسته يا ندانسته اين كارها را انجام ميدهند.
گرچه اثرات مثبت تكنولوژي در كيفيت زندگي ما قابل انكار نيست ولي در صورت عدم مديريت صحيح نيز ممكن است اثرات مضر آن بر زندگي كودكان و نوجوانان ما غيرقابل جبران باشد. تلفن همراه امروز تبديل به يك اسباب بازي جديد براي بچه ها شده كه كارشناسان از آن به عنوان اسباب بازي خطرناك ياد مي كنند.
در این مقاله سعی بر آن شده است تا خلاصهای از نظرات مفید چند تن از کارشناسان روانشناسی را در مورد دختران نوجوان و پرورش اعتماد به نفس در آنها بیان کنیم.
او به دنیا می آید و سخت ترین امانت داری دنیا برای ما شروع می شود.دوستش داریم اما این همه ی ماجرا نیست و باید همه ی تلاشمان را بکنیم تا فرزندمان به بهترین شکل ممکن تربیت شود.
برخی مهارت ها را می توان بایسته هایی در نظر گرفت که هر فرد 16 ساله باید به عنوان یک نوجوان برای موفقیت در زندگی آیندهاش، تا این سن در وجود خود پرورش داده باشد.
دوران بلوغ ، در خانواده ها مساوی با دوران های پرتنش و پرکاری است . هنگامی که در خانواده ای فرزندان به سن بلوغ می رسند لازم است تا والدین تدابیر خاصی را در برخورد با آن ها در نظر بگیرند و از سویی با فرزندی که در سن بلوغ است، نمی شو
ممکن است که شروع سیگار کشیدن در نوجوانان خیلی معمولی و تفریحی باشد اما به یک عادت در تمام طول زندگی آنها تبدیل خواهد شد. در واقع بیشتر افراد سیگاری از نوجوانی سیگار کشیدن را شروع کرده اند. شما می توانید از طریق این راه ها به فرزند خود کمک کنید تا حتی اولی